Hvordan sidder jeg ergonomisk korrekt på en kontorstol?

Oprettet d.

Hvordan sidder jeg ergonomisk korrekt på en kontorstol?

Alle der arbejder på kontor ved hvad det vil sige at have lange dage foran skærmen. Når vi bruger mange statiske timer foran computeren i stillesiddende arbejde, er det afgørende at tænke på ergonomien på arbejdspladsen, så kroppen skånes hen over en lang arbejdsdag.
Kaster vi et blik på det fysiske arbejdsmiljø, er det især kontorstolen og skrivebordet, der er afgørende for at sidde ergonomisk korrekt. Hvis du gerne vil have den rigtige siddestilling for at undgå tunge ben og ondt i kroppen, så skal du vælge kontorstol og skrivebord efter, at de kan indstilles efter lige netop din krop. Ligeledes skal dine kontormøbler give dig mulighed for, at du kan holde dig i bevægelse i løbet af arbejdsdagen, så din krop ikke er statisk for længe ad gangen.

 

Lars Frisk fra Reick Møbler fortæller, hvilke kvaliteter en kontorstol skal have, for at du kan sidde ergonomisk korrekt.

Hvordan indstiller jeg min kontorstol ergonomisk korrekt?
Der er en række indstillinger, som har betydning for din siddestilling.

Den bedste kontorstol passer til din størrelse og holder dig i bevægelse. Det betyder, at der er en række af indstillingsmuligheder som kontorstolen nødvendigvis må have, for at give dig den rette ergonomi:
 

  1. Sædet skal kunne skubbes frem og tilbage.
  2. Sædet skal kunne vippes dynamisk efter din siddestilling.
  3. Ryggen skal kunne højdejusteres.
  4. Kontorstolen skal kunne vægtjusteres i vippet.
  5. Sædehøjden skal passe til din højde (kontorstole har forskellige max. højder).
  6. Valg af gaspatron, sædedybde og ryghøjde afhænger ligeledes af, hvor høj du er.
     

Din kontorstol understøtter dig bedre, hvis du kan indstille sædet efter lige netop din størrelse. Det kræver, at sædet kan justeres fra og mod stolens ryglæn, at sædehøjden kan justeres, samt at ryglænet kan justeres i højden.
Hvis kontorstolens sæde kan vippes uafhængigt af ryglænet, undgår du, at sædet lukker for blodtilførslen til dine ben. Derfor må du heller ikke låse din stol i vippet position, men lade vægtjusteringen give dig et naturligt vip. På den måde kan du bevæge dig mellem siddestillinger i løbet af dagen. Bevægelse er vigtigt for din krop, fordi den er skabt til bevægelse og ikke har godt af at sidde fastlåst i den samme siddestilling en hel dag.
Hvis sædet derimod bevæger sig synkront med ryglænet, vil det presse op mod dine lår med risiko for, at du får tunge ben. Derfor er det vigtigt at kontorstolen har asynkron mekanik.

Hvis du er specielt høj eller stor, skal du desuden være opmærksom på, at kontorstolens sæde og ryg fås i større størrelser, som understøtter en stor person bedre, end normalen. Sædet skal understøtte dig rigtigt og en kontorstol med høj ryg betyder, at svajet passer til din højde. Derudover kan der være behov for en højere gaspatron, hvis dine ben er længere end gennemsnittet.
 

Herunder kan du læse mere om, hvordan du konkret indstiller din kontorstol på den mest ergonomiske måde:

Fremgangsmåde:
A) Indstil først kontorstolens højde, så dine ben indtager en 90 graders vinkel. 

B) Ryk herefter sædet frem og tilbage til det passer dig. Sædet må ikke sidde så langt tilbage på låret, at det ikke understøtter dig, men omvendt må det heller ikke sidde så langt fremme, at det er oppe under knæet. En tommelfingerregel er, at du på undersiden af låret skal kunne have nogle fingre mellem sædet og læggene, så er sædet justeret korrekt.

C) Lændestøtten tilpasses din ryghøjde, så den sidder behageligt i lænden. Det er vigtigt at lænden understøttes, da det giver dig en korrekt positur og gør det muligt for dig at læne dig frem og tilbage uden besvær.

D) Din stol skal vægtjusteres (drejeknappen under sædet), så stolen følger dig, når du læner dig bagover, men den skal stadig være så stram, at du mærker modstand, når du sider i oprejst position.

E) Hvis din stol har nakkestøtte eller armlæn skal de også indstilles. Nakkestøtten indstilles, så den passer med din nakkehøjde. Armlænet indstilles, så du kan hvile dine arme i 90° vinkel, uden at skuldrene presses opad.

Hvordan sidder jeg rigtigt ved et skrivebord?

Når kontorstolen er korrekt indstillet efter din højde, skal skrivebordet selvfølgelig også være det. For at din arm kan hvile i en 90 graders vinkel kræver det, at bordet kan justeres i højden. På den måde kommer bordets højde til at tilpasse sig efter, hvordan du har indstillet din kontorstol. Din computerskærm skal gerne indstilles i højden, så du ser direkte ind i skærmens overkant. På den måde kigger du en smule nedad, når du arbejder, så du undgår hold i nakken.
Fordelen ved et hæve-sænke-bord er desuden, at du har mulighed for at stå op og arbejde. Et hæve-sænke-bord kan på den måde hjælpe dig med at få inkorporeret mere bevægelse i løbet af arbejdsdagen.
Statisk arbejde er ikke godt for kroppen i længere perioder, hvad enten det er stående eller siddende, men det er godt for din krop at skifte mellem de to positioner i løbet af arbejdsdagen. På samme vis, er det er godt at skifte mellem at sidde ret på stolen og holde egen ryg og at sidde afslappet tilbagelænet i stolen.

Mangler du et kontor skrivebord, der kan hæves og sænkes, har Reick Møbler sin egen danskproducerede skrivebordsserie, der er din garant for kvalitet. Se skriveborde her.

Den bedste ergonomiske kontorstol

Nu ved du, hvilke funktioner du skal kigge efter for at sidde ergonomisk ved en skrivebordsstol. Det er dog ikke det samme, som at vide præcis, hvilken stol man ønsker. Måske er det ønsket om at sidde bedre, der har fået dig til at lande her på siden, men mangler du et overblik over, hvor du kan få en kontorstol, der lever op til de ergonomiske anbefalinger, kan vi hjælpe dig. Hos Reick Møbler A/S har mange ergonomiske kontorstole, med lige så mange kombinationsmuligheder og farver. Vi anbefaler især de ergonomiske kontorstole i 6000 eller 9000-serien fra Kinnarps, som kan ses på linket her. Stolene fra Kinnarps har Free Float mekanik, hvilket vil sige, at sædet bevæger sig uafhængigt af ryglænet (asynkront). Samtidig kan stolen vippe og vægtjusteres, ryggen kan indstilles i højden og stolene fås både med og uden armlæn og nakkestøtte. I 9000 serien har desuden endnu flere muligheder for at nørde med indstillingerne af kontorstolen.

Et billede, der indeholder mikrofonAutomatisk genereret beskrivelse